Tuesday, November 15, 2011

Kahwin

salam..lama x update.. =)
ni last job last weekend.. kat bayan baru, penang..


more pictures? feel free to visit my photoblog  http://finecreative.net/faizul/

jomla ramai2 visit..hehe.. then pastu bolehla ke fanpage plak http://www.facebook.com/finecreative =)

Friday, November 4, 2011

Selamt Pulang Ke Kampung

SALAM
kepada semua yang pulang ke kampung halaman...selamat tiba ke destinasi dan bertemu orang tersayang sempena Hari Raya Aidil Adha =)

Wednesday, September 28, 2011

/// WORDLESS WEDNESDAY ///

kuih raya yang masih ada..ni baru buat..sungguh enak..nak tempah bgtw..hehe =)

Wednesday, September 21, 2011

Tuesday, September 20, 2011

kahwin

Salam all..x update lama..bz..
ni ada sedikit buah tangan untuk semua..wedding event kat Dewan Tabung Haji Jalan Ampang..

tag along with Lensa Hanim Awang (thank for the invitation) ..

tahniah buat pasangan Yus & Siti.. semoga sentiasa bahagia hingga akhirnya..insyaALLAH.

Monday, September 12, 2011

wedding lagi =)

salam..dah lma tak update dan berehat panjang dan dalam mode Raya hehe..=)
ni ada sedikit gambar masa job kat springhill, PD
nak tgk byk lg de kt sini Fine Creative Photography

layanzz...

Sani & Azwa




Semoga Sani & Azwa berkekalan dalam bahagia hingga ke akhirnya..insyaALLAH =)

Wednesday, August 31, 2011

/// WORDLESS WEDNESDAY /// Salam Aidilfitri =)

Salam all...

Selamat Hari Raya Aidilfitri


MAAF ZAHIR & BATIN



nanti update..nak beraya bersungguh2 =)


Sunday, August 28, 2011

Lagi 2 hari

Salam all....lagi 2 hari ja lagi..2 hari pa ya?nak raya le..cepat tul masa berlalu..pejam celik dah nak abis posa..sgt cepat..rasa macam baru saja berpuasa..btw now mesti ramai dah sibuk2 buar persiapan raya..highway mcm biasa la..jam la..so kenala rancang perjalan betul2..satu lagi masa drive tu kena aware speed limit (speed trap camera) hehe...thank to my GPS sebab boleh detect kat mana ada camera tu..bila sampai dekat ngn camera tu..dia kluaq la warna merah n warning 110 km/h then ada logo polis..huhu..terer btul la..tiba2 ja senyum =).. tapi ini bukanlah cara untuk kita laju kat tempat lain..berhati2 lah semasa memandu di mana sahaja..pesanan penaja..ok..setakat ini dlu..dah ngntuk...salam

Thursday, August 25, 2011

Bila hati bercerita =)

Cerita Hati



Semalam yang telah pergi
Menghilang tanpa jejak
Membawa bersama cereka
Duka dan ketawa

Dan kini ku mencari
Kalau masih ada kesan
Yang terus tersisa di dada
Pantai permainan

Jalanan yang panjang 
Bersimpang haluan
Bagai pentas luahan rasa
Tiada sempadan

Pada awan biru ku melakar kata-kata
Pada langit cerah ku panah semua cerita
Dengarlah mentari suara hatiku menyanyi
Bertebangan jiwa merentasi pelangi

Gerimis menitis gugur membasahi bumi 
Bagai menangisi sebuah cerita hati
Andai kau fahami semua hikayat pendeta
Seribu tahun kau pasti bisa setia ke alam syurga

Mungkin ada esok
tuk ku ukirkan kalimah
Menjadi arca pembuktian
Pengabdian cinta

Song : Cerita Hati
By: hafiz  hamidun 

Wednesday, August 24, 2011

Masjid Wilayah Persekutuan, KL

Salam all...dah lama duk KL, ni la 1st time p masjid wilayah kt jalan duta ni.. =) 1st impression sgt besar & indah.. dkt ngn kompleks kerajaan jalan duta & kompleks mahkamah.. sgt luas, so pasni rasa nk g lg..insyaALLAH

so kt bawah ni de sedikit gambar yg di snap petang td =)

dari dalam ruang solat

Pintu masuk utama

Salah 1 menara masjid

Mesti ramai yang dah pernah pi sana kn? =) ..apa2 pun selamat menjalani ibadah puasa yg tinggal beberapa hari saja lagi..sungguh cepat masa berlalu..

Salam



/// WORDLESS WEDNESDAY ///

how do you describe 'small' ?


Salam

Tuesday, August 23, 2011

/// Saya suka amik gambar


Salam all... sy mmg suka shoot..n editig juga...kalau nak isi masa lapang leh la buat ni =)
so sapa2 nak mintak share berkenaan yang berkaitan ngn photography n editing ni jgn segan2 bertanya..insyaALLAH sy akan share apa termampu =)

Selamat berpuasa semua..tinggal lg seminggu je =(


Saturday, August 20, 2011

10 malam terakhir




Salam all...dh 2 hari x update..malam ni terupdate plak =)

alhamdulillah kita dah masuk fasa ke3 dalam bulan ramadhan. byk kelebihan di dalam bulan ini. Antara kelebihannya ialah turunnya Al-Quran pada atau nuzul quran..byk pndapat yang menyatakan bila turunnya Al-Quran ini. ada yang pendapat mngatakan 17 ramadhan dan ada pula 24 ramadhan. walau apapun kita mestilah sentiasa menghayati sepanjang ramdhan ini dengan penuh keinsafan dan kesyukuran..keinsafan bila mana kita menahan lapar dan dahaga serta menahan dari perkara yang boleh membatalkan puasa serta bersyukur kerana masih diberi peluang untuk terus beribadat dan diberi segala nikmat yang kita tak jangka berapa byk dan bila ia datang...sebagai hamba Allah, kita mestila sentiasa bersyukur setiap masa

Lailatulqadar
malam lailatulqadar seperti firman Allah :

Ertinya:''Sesungguhnya.Kami telah menurunkannaya pada malam kemuliaan.Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu lebih baik daripada seribu bulanPada malam itu turun malaikat-malaikat dan Jibril dgn izin Tuhan meraka mengatur segala urusan.Malam itu penuh kesejahteraan sampai terbit fajar.'' (Surah al-Qadar:1-5)


Aisyah r.ha meriwayatkan bahawa Rasul SAW`bersabda:
"Carilah Lailatul Qadar pada malam-malam yang ganjil di dalam 10 hari terakhir daripada bulan Ramadhan."



Dengan itu marilah sama2 kita memperbnyakkan amalan yang baik dengan berqiyam, membaca alquran dan berzikir semoga sentiasa diberkatiNYA, InsyaALLAH ...

bila dah nak dekat raya ni (10 malam terakhir ni) ..saf2 tarawikh kat masjid pun dah kurang..maklum lelaki n perempuan 2-2 dah kurang..mne g ek?solat kat rumah kot =) ..yang perempuan pulak buat kuih raya ke? ..gurau je..tp renung2 kan..selamat beramal..


salam =)

Thursday, August 18, 2011

Wednesday, August 17, 2011

Monday, August 15, 2011

Pesanan Penaja =)

salam all...da lma tak ada entry...hari ni dah masuk 15 hari kita umat Islam menunaikan rukun Islam ke 3 .. rakan mesti ingat kn rukun Islam..insyaALLAH... ni ada beberapa gambar masa photoshoot untuk HannaKids Collections kat Ipoh sabtu & ahad (13&14 Ogos 2011) ...sebagai buah tangan...senyum je melihat telatah si kecil ni =) brought to by Fine Creative Photography  =)





Jumpa lg =)

Thursday, August 11, 2011

/// indah

| Picture was taken at Persiaran Gurney |

Salam all...hari yang cerah..hari yang indah..masih lagi di bulan ramadhan..harini x hujan mcm semalam insyaALLAH...kejap je dah masuk 11 hari berpuasa..cepat masa berlalu..sesiapa yang lambat akan kna tinggal. Semoga hari ini lebih baik dari semalam..

Salam...=)

Tuesday, August 9, 2011

Metafora



Tersasar aku di dalam mentafsir
Aksara jujur dan ketelusan yang terpamer di wajahmu
Terlalu naif untuk ku fahami 
Metafora puisi dusta dan personafikasi



metafora : NICE

Friday, August 5, 2011

Hujan di bulan Ramadhan

KL hujan ptg smlm..smpai ke malam...sangat sejuk je...nyaman =)

Wednesday, August 3, 2011

Si comels =)

let's me introducing my nieces & nephew =)

NAJWAN


 SYIFA'


 INSYRAH

diorang ni semua nanti insyaALLAH akan memperagakan fashion untuk Hanna Kids Collections 
..nantikan

SAYANG SEMUANYAAAAA =)

Tuesday, August 2, 2011

Nikmat

(gambar snap kat tempat parking masa lunch hour, bukan p kluar lunch tau! hehe)

Salam...good afternoon..have a nice day all..
selalu time nak balik krja ikut jalan ni, selalu gak tersemrempak ngan seorang akak ni..akak ni golongn istimewa, cacat penglihatan, pernah le bertegur sapa..dia cakap dah 10 tahun kerja kt sebuah company area sini jugak. sangat kuat semngat akak ni..walaupun buta, dia boleh je dtg krja jauh2, naik train then berjalan ke sini..jaraknye x jauh sgt tp untuk org mcm akak ni..emm...dia buat semua ni untuk mencari rezeki yang halal.. so kita wajib bersyukur atas nikmat yg kita ada, sempurna pancaindera...bersyukur atas segala pemberianNYA..insyaALLAH...renung2 kan =)

Salam =)

Picture for this morning

Hari2 nmpak 1 je KLCC ni..snap using my phone, my camera tgh rehat tu..hehe =)

Salam all..selamat berpuasa untuk hari kedua..sama2 menjalani ibadah ini dengan penuh penghayatan...insyaALLAH

=)

Monday, August 1, 2011

Salam ramadhan


Salam Ramadhan kepada semua..semoga ramdhan ini memberi seribu keberkatan pada kita..bersama menghayati keindahannya..insyaALLAH =)

Sunday, July 31, 2011

d art of night

Rainy

d art

colour

Salam all..today pic..nothing to say..just wanna share some pictures that i was snap..d art of bokeh..
enjoiceee.. feel fre to visit my photo page on FB : Fine Creative Photography

salam =)

Friday, July 29, 2011

Seri =)





Salam all, sedikit kecewa game smlm coz malaysia gagal untuk menyaingi kehebatan team singapura-pura sakit ..OPSS..haha...mmg diakui byk pemain import diorg yg memainkan peranan untuk memastikan mereka layak ke pusingan seterusnya..pertahan malaysia kurang berhati2 dan sering dibolosi pnyerang import singapura, ketangkasan penjaga gawang terhebat yg dpt memthlan serangan bertali arus yg merbahaya..tahniah Khairul Fahmi !!  apa2 pun saya tetap myokong pasukan malaysia..HARIMAU MALAYA.. jom sama2 sokong skuad olimpik untuk game keyakan olimpik 2012 nanti..kita berjaya berada dalam klompok 12 terbaik Asia ..semoga berjaya menebus kekalahan skuad senior =)

Salam

Thursday, July 28, 2011

Harimau Malaya!!


Salam all.. entry hari ni nak cerita berkenaan perlawanan kelayakan piala dunia 2014 Brazil, di antara Malaysia vs Singapura. Pada perlawanan pertama malaysia tewas dengan 3 gol berbalas 5.. so pada harini malaysia wajib menang sekurangnya 2 gol berbalas kosong.. diharap pertahanan malaysia lebih memainkan peranan dan begitu jugak player lain...mesti lebih tactical untuk memastikan kemenangan berpihak kpd Malaysia..kami rakyat malaysia menyokong 200% skuad harimau malaya!! hopefully mlm ni leh dgr jeritan GOALLLLL!!! paling kurang 2 kali dari pnyokong Malaysia!! ...insyaALLAH!!  

Salam =) 


p/s : sedih x dpt p stadium!!! hahaha 

Wednesday, July 27, 2011

KBU

Gambar : On d way balik utara =) | PENANG |

Salam..dh lma jugak dgr KBU..tp x trjoin..maklumlah..dh lma jugak x dak entry baru..so..now baru nk reblogging semula..

KBU?? Kolej Damansara Utama ke? hehe..bukan tu.. ni Kami Blogger Utagha..so sapa2 yg rasa nak join jomlah.. syarat2 asal/sedang tinggal/sedang belajar/sedang bekerja kat utara (PERLIS,KEDAH,PENANG,PERAK) ..sila2 =) Kami Blogger Utagha

So, pada blogger2 utagha ni..slamat kenal la ya..ada kelapangan boleh bersua..insyaALLAH

Salam =)

Berusaha dan berjaya..disulami ujian

Gambar lama masa panjat bukit Broga

Salam semua..just nak share kan sebuah dalil berkenaan ujian..

“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdo′a): “Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma′aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir.”– Surah AlBaqarah : Ayat 286


renung2 kan..selamat beramal ..salam =)

Saturday, July 23, 2011

HDR


malacca


Malacca




Salam...hari ni nak bercakap pasal high dynamic range (HDR) ..ramai orang dah tau psl HDR ni..sy cuma nak share je apa yang patut..mcm2 cara utk kita gunakan teknik ni..ada yang guna untuk org, pemandangan dan sebagainya. So, ikut citarasa..tapi kena la belajar cara2 ni ye..sy pun masih belajar... ..ni berkenanaan HDR kat wikipedia " is a set of techniques that allow a greater dynamic range ofluminance between the lightest and darkest areas of an image than current standard digital imaging techniques or photographic methods. This wide dynamic range allows HDR images to more accurately represent the range of intensity levels found in real scenes, ranging from direct sunlight to faint starlight.[1]

The two main sources of HDR imagery are computer renderings and merging of multiple photographs, the latter of which in turn are individually referred to as low-dynamic-range (LDR)[2] or standard-dynamic-range (SDR)[3] photographs.
Tone-mapping techniques, which reduce overall contrast to facilitate display of HDR images on devices with lower dynamic range, can be applied to produce images with preserved or exaggerated local contrast for artistic effect. "

source Wikipedia (full article: http://en.wikipedia.org/wiki/High_dynamic_range_imaging )

selamat berHDR ..Peace =)

Friday, July 22, 2011

Setelah lama tiada entry..


Salam..dah lama takde entry kt blog ni..last post before posting pasal finecreative ni Tuesday, December 8, 2009 ..  haha..gila lama..skip 1 tahun xdak posting..gile tul!! bz sikit?bz ke?hehe..so selamat berblog kepada semua dan selamat melakukan aktiviti masing2...peace =)

Thursday, July 21, 2011

Fine Creative Photography

Salam all..i juz wanna share this site (actually my site) for photography services

feel free to visit Facebook : http://www.facebook.com/finecreative
and website :http://www.finecreative.net =)